Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

3 geboden voor beginners in de moestuin

De eerste zonnestralen van het jaar breken stilaan door en hier en daar zie ik mensen hun moestuin klaarmaken voor de lente. Mensen met moestuinbakken vol ervaring, maar ook mensen die er voor de eerste keer gaan invliegen. En het is vooral de laatste groep die er al eens té enthousiast durft in te vliegen.
En dat enthousiasme wil ik aan de ene kant aanmoedigen, maar aan de andere kant ook wat temperen. Er is niets zo teleurstellend dan met hoge verwachtingen beginnen aan een moestuin en eindigen met verlepte sla en mislukte wortelen.

 1. Simpel begonnen is half gewonnen:

  Als startende moestuinier denk je nog dat je de halve wereld kunt bewerken en volplanten.
  Want laten we eerlijk zijn, moestuinieren is op zich niet meer, maar zeker ook niet minder, dan een zaadje in zand stoppen en het voeding en water geven.
  En daar ligt net de valkuil. Er zijn echt heel simpele groenten zoals radijsjes, sla, boontjes, erwtjes en courgettes. Dat is basically grond, zaad en water en dat komt wel goed. Zo zei iemand ooit eens tegen mij “Radijzen? Ah, die groei ik onder mijn bed.” Om maar te zeggen dat het supersimpel is.
  Maar paprika’s, aubergines of tomaten zijn al een pak lastiger en gevoeliger.
  Hou het daarom simpel het eerste jaar. Eens je wat succes boekt, ga je sneller geneigd zijn om wat nieuwigheden uit te proberen.

 2.  Men zal voldoende afstand bewaren:

  Elke plant heeft een ideale plantafstand. Een courgette bereikt al gauw een diameter van één tot anderhalve meter. Voor een gezonde plant kun je dus maar beter genoeg plaats voorzien. Zo is je oogst ook veel beter en groter. Bovendien zijn planten die je te dicht op elkaar plant vatbaarder voor ziektes en schimmels. Zorg dus altijd voor voldoende afstand.
  De aangewezen zaai/plantafstanden staan bijna altijd gewoon op het zaadpakketjes dat je koopt. Anders helpt het internet je vast graag een handje.
  Een andere goede tip die graag meegeef als het om afstanden gaat is de afstand van je deur tot je moestuin.
  Het is wetenschappelijk bewezen dat een moestuin en een mooie oogst groter wordt naargelang de afstand van je deur tot je moestuin kleiner wordt. Logisch ook, want je ziet het meteen als er iets mis gaat en je gaat sneller geneigd zijn ‘snel’ wat onkruid op te ruimen.

 3. Water en voeding is belangrijk:

  Planten hebben net als mensen ook nood aan vocht en eten. Courgettes en pompoenen, maar ook kooltjes en prei zijn gulzige planten, bol, knol-en wortelgewassen dan weer niet. Gulzige planten zul je gaandeweg extra meststoffen moeten geven, andere gewassen kunnen zonder. Maar opgepast: te veel meststoffen aan je planten geven is ook schadelijk. De wortels kunnen verbranden en de plant bij gevolg sterven. Idem met het geven van water. Te veel water kan de wortels doen rotten en schimmels in de hand werken. Het evenwicht vinden is niet altijd even simpel. Maar laat dat je vooral niet afschrikken, als je start met een goede, voedzame bodem behaal je bijna altijd successen.
  Hier nog een extra tip voor als je meteen in de grond zaait: Laat je bodem eens even analyseren. Dat kan snel in een winkel als AVEVE voor een oppervlakkige, maar juiste analyse. Wil je meteen een hele analyse plus plan, dan stuur je best even wat grond op naar de Bodemkundige dienst van Belgie. Dat kost je dan wel € 72, maar dan zit je meteen goed.

  Met deze eerste drie geboden kun je alvast aan de slag in je eerste moestuin.
  Veel plezier!
  Robby

Share the joy
 • 27
 •  
 •  
 •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuintuinzaad

Robby Sallaets • 18 februari 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work