Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Bezint eer ge begint.

Eén van de lastigste zaken in de moestuin is voor mij zonder twijfel het bemesten van de grond.
Om helemaal goed te zijn zou je elk jaar rond maart een staaltje moeten binnenbrengen bij een tuincentrum. Zij kunnen je grond dan checken op de zuurtegraad, of er nog kalk of stikstof in de grond moet, of op eventuele ziektes.

Vandaag dacht ik dat ik een geniaal plan had. 

Gedurende de herfstmaanden dropte ik steeds de afgevallen bladeren in de kippenren. De kippen vinden het leuk om tussen de bladeren op zoek te gaan naar wat lekkers, en het houdt ook geurhinder tegen wanneer het wat natter en kouder wordt. 
Nu doen kippen hun behoefte ook tussen die bladeren. Geen probleem dacht ik vandaag. Ik schep gewoon al die bladeren met kippenmest in een emmer en verdeel het over mijn moestuin om deze alvast te bemesten.

Nu lees ik op het internet heel tegenstrijdige zaken.
Kippenmest is goed, maar wel in combinatie met ander plantaardig afval. Eigenlijk moet ik de kippenmest gewoon in het compostvat steken en mee laten composteren.
Maar wat in combinatie met bladeren?
Daar valt nergens iets over te vinden.
Ook lees ik op het almachtige wereldwijde web dat kippenmest wat straf is voor de bodem en voor planten die van een iets zuurdere bodem houden.

En blijkbaar is bemesten in de winter niet echt nuttig. Soms zelfs schadelijk. Door de bemesting wordt de grond warmer gehouden en maken sommige kleine beestjes kans om de winter te overleven. 

Hoera! hoor ik u zeggen. Het enige lastige is dat het net die kleine beestjes zijn die schadelijk zijn voor mijn moestuin in het voorjaar.

`De oplossing op deze luie zondag gaat ergens in het midden liggen. Ik ga er een beetje mengeling van kippenmest en bladeren op laten liggen. Al de rest gaat op het compostvat. Dan ben ik zeker dat het goed terecht komt. Nog even zelf afzien voor ik de veldrijders ga zien afzien in hun cross.

En de kippen?

Die hebben al een nieuwe lading bladeren gekregen en zijn dolgelukkig.

Als er iemand geweldige tips heeft ivm mesten, bemesten, kippenmest, waar en wanneer, aarzel niet om mij iets te laten weten.
Een goede moestuin begint immers met een goede grond.

Cheers,
R.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
compostedegemgardenkippenmestmoestuintuin

Robby Sallaets • 17 november 2013