Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Brandnetels zijn geen onkruid

De zon schijnt een paar dagen en alle groenten steken stilaan hun kop boven de grond.
Niet enkel de groenten, maar ook het onkruid. Al is de definitie van onkruid voor iedereen anders. Voor de ene zijn dat planten die ergens staan waar ze niet hoeven te staan, voor de andere zijn dat gewoon planten waar nog geen toepassing voor gevonden is en voor nog anderen is onkruid een speeltuin, een proeftuin of een soort experimenteertuin.

Ik ben een beetje van alledrie denk ik. Allereerst ben ik ervan overtuigd dat elke plant wel een zeker nut heeft. Ook al is dat nog niet ontdekt. Wie weet hebben sommige  enkel nut voor dieren of kan een combinatie van onkruid ooit kanker genezen.

Ten tweede staat onkruid bijna altijd in de weg. Het komt tevoorschijn op plekken waar ik het liever niet heb. Tussen de voegen van stenen of tussen de rijtjes netjes gezaaide wortelen.

En ten derde vind ik het ook een speeltuin, proeftuin en experimenteertuin. Want sommige planten die we als onkruid beschouwen hebben heel wat meer in petto dan we denken. Neem nu een paardenbloem (of een pissebloem). De jonge blaadjes kun je gerust opeten. Snipper ze fijn in een slaatje en je kunt ze zo opeten. (Zorg wel dat er niet eerst een hond effectief op gepist heeft)
Ook de bloemen zijn eetbaar. Of maak er een gelei van paardenbloemen van. Dit deed ik vorig jaar en ik heb het me nog niet beklaagd.

Dovenetel, vogelmuur, zevenblad, zurkel,… Allemaal planten die je zomaar kunt opeten.
Maar pas op, wees altijd zeker van wat je plukt. Er zijn genoeg giftige soorten onkruid die op een eetbare versie lijken.
Maar als er nu één soort ‘onkruid’ is waar je je moeilijk in kunt vergissen, dan is het wel brandnetel.

Je plukt deze uiteraard best met de handschoenen aan. Maar pluk enkel de topjes en de jonge bladeren, deze zijn het lekkerst. Rauw zijn ze niet eetbaar omdat ze mierenzuur bevatten. Maar kook ze even kort en dat is opgelost!
Je kunt ze bereiden als pesto, spinazie, soep, sap, brood, kaas,… Veelzijdig stukje onkruid dit.

Want niet enkel is het eetbaar, je kan er ook brandnetelgier van maken. Dat is een voedzame meststof voor in je moestuin. Ze zorgt ervoor dat de bladeren van planten harder worden en daarmee minder smakelijk voor bladluizen. De gier versterkt planten ook, waardoor ze minder vatbaar worden voor schimmels en ziekten. Daarnaast geeft de brandnetelgier het bodemleven een oppepper door de stikstof die erin zit.

 Ze is zeer geschikt als bijvoeding voor gewassen als prei, tomaten, kool, selderij en komkommer. Ook eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen, bessenstruiken en vruchtbomen gedijen goed bij een scheutje brandnetelgier. Maar let op: bonen, erwten en uien kunnen niet bemest worden met de gier.

Voor 5 liter brandnetelgier heb je 500gr brandnetels nodig.
Verder is het heel simpel. Steek de brandnetels in het water en roer elke twee dagen even om. Je zult merken dat de brandnetels gaan beginnen gisten. Meer en meer luchtbellen en schuim zullen op het wateroppervlak ontstaan. Sommige mensen voegen nog suiker toe om dit proces te versnellen.
Het enige nadeel is dat hoe meer het gaat gisten, hoe harder het ook gaat stinken. Zet het dus niet vlakbij je keuken.
Met dit weer mag je rekenen dat de gier klaar is na 2-3 weken en dan is het klaar voor gebruik.
Gebruik steeds 1 deel gier op 10 delen water. En dat 1 keer per week.

Gratis en voor niets een goede meststof erbij en ‘onkruid’ minder. Waar wacht je nog op?

Share the joy
  • 14
  •  
  •  
  •  
brandneteledegemgardengardeninggroentenmoestuintuin

Robby Sallaets • 19 april 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work