Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Dag van de Landbouw bij het Groentegenot

Dag van de Landbouw wil iedereen de kans geven om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaadse land- en tuinbouw. Zo kan je je een beeldĀ vormen van de verschillende productieprocessen, de manier van leven, de hedendaagse methoden … op de boerderijen.

Eigenlijk is Dag van de Landbouw ook niet correct. Elke dag is immers dag van de landbouw. Zonder al de noeste werkers in serres, op het land en in stallen zouden we een heel pak minder in de supermarkt of op ons bord vinden. Maar goed dat er wel een dag bestaat om al deze helden van het veld in de kijker te zetten.

Zelf ging ik vandaag een kijkje nemen bij Het Groentegenot in Ranst waar boer Mark en zijn vrouw Ann ons een rondleiding gaven op hun volledig biolgische boerderij.

screen-shot-2016-09-18-at-15-39-50 screen-shot-2016-09-18-at-15-40-22Het Groentegenot is een CSA-boerderij. Het soort boerderij dat voor mij persoonlijk de toekomst is van de landbouw. Boer en consument die vlak naast elkaar staan en samen de risico’s en voordelen delen.

Waarvoor staat CSA ?
CSA is de afkorting van Community Supported Agriculture en staat voor “landbouw ondersteund door de gemeenschap”.

screen-shot-2016-09-18-at-15-40-14Deze manier van aan landbouw doen houdt in dat de boer en de deelnemers van de lokale gemeenschap de handen in elkaar slaan en samen de risico’s en voordelen van aan landbouw doen delen. De leden betalen jaarlijks een bijdrage waarbij ze een vooruitbetaling doen van hun oogstaandeel.

Op deze manier dragen ze bij aan de risco’s van de oogst. Is er door weersomstandigheden een teelt wat minder gelukt of een andere teelt zeer rijkelijke geslaagd dan worden beide resultaten gedeeld. De boer is zo zeker van zijn inkomen en afzet en kan zich ten volle bezig houden met het zaaien, planten, wieden, … van de groenten en het bewerken van het land en dit steeds met respect voor natuur en milieu.

screen-shot-2016-09-18-at-15-40-39De deelnemers kunnen zelf de groenten oogsten die ze voor hun gezin nodig hebben. Er onstaat dus een wederzijdse verantwoordelijkheid waarbij de boer tracht een zo goed mogelijke oogst te realiseren en de leden er voor zorgen dat er hier een eerlijk loon tegenover staat.

Op deze plek zijn ze nog op zoek naar nieuwe deelnemers voor volgend jaar. Woon je dus in de buurt, dan zou ik niet twijfelen! Wil je weten of er ook een CSA-boerderij bij jou in de buurt is? Dan kun je daar hier voor terecht. Want geef nu toe, hier je groenten gaan oppikken, dat is toch 100 keer beter dan de kille winkelrekken in de supermarkt?

screen-shot-2016-09-18-at-15-40-32Bovendien leer je zo je kinderen waar groenten vandaag komen. En daar wordt iedereen gelukkig van, nietwaar?

screen-shot-2016-09-18-at-15-39-59Cheers,
R.

Share the joy
  • 7
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuintomatentuinvegetables

Robby Sallaets • 18 september 2016

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work