Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Bijna aan de nieuwe patatjes

Ik heb geen idee of ze overal in België of Nederland deze uitdrukking gebruiken, maar in het ‘Antwerpse’ is dat wel degelijk een populaire uitdrukking. Zij het dan wel in de negatieve zin. Wij durven al eens zeggen: ‘Die zit nog niet aan de nief patatjes.’ Oftewel: die heeft nog heel wat werk voor de boeg. Dit omdat de vroegste aardappelrassen eigenlijk niet zo veel tijd en moeite vragen om van een paar aardappelen in de grond tot een hele berg aardappelen te komen.
Eigenlijk is aardappelen telen over het algemeen heel simpel. Het is iets dat je kunt doen in de volle grond, een grote emmer of in een stevige zak. Maar hoe begin je er nu aan?

Kies je ras
Er bestaan wel 200 aardappelrassen met elk hun eigen naam:
Charlotte, Nicola, Bintje, Annabelle, Asterix, Lady Claire, … . Sommigerassen zijn specifiek bestemd om friet van te maken. Andere dienen speciaal om chips van de maken. En dan zijn er nog de kookpatatjes en de pureepatatjes. Keuze genoeg! Maar wel ééntje die je moet maken.

Om te starten kan je misschien best een ras nemen dat niet te lang moet groeien (90 à 100 dagen). Pre-mière, Rode Eersteling, Witte Eersteling, Berber, Amora, Arielle, Fresco en Lady Christl zijn vroegrijpe kookaardappelen.
Zelf koos ik een Bintje, de Corne de Gatte en lady Christl.
Laat voorkiemen
Elke aardappel krijgt vroeg of laat kiemen. Dat zijn natuurlijke uitlopers die de aardappel aanmaakt om zich te kunnen voorplanten zeg maar. Deze kiemen zijn niet noodzakelijk om de perfecte aardappelen te telen, maar ze geven je wel een voorsprong in de moestuin. En zo zit je uiteraard sneller aan de nieuwe patatjes.
Eerst stel je pootgoed  bloot aan zonlicht en zet je de aardappel op een plek waar de temperatuur gemiddeld 15 tot 18 °C bedraagt. Na gemiddeld 2 weken breng je de temperatuur terug naar 10 tot 12 °C alvorens je ze uiteindelijk in de grond stopt. Zo krijg je een stevige aardappel die tegen een stootje kan. Ik laat de aardappeltjes mooi naast elkaar ontkiemen in een eierdoos.
Uitplanten
Ongeveer een 3-tal weken na het kiemen kunen je aardappelen met kiemen de grond in. Vroege rassen ergens half maart – begin april, late rassen een maand later.

In volle grond maak je gleuven in de grond van 10 cm breed en 5 cm diep. Laat ongeveer 70 cm tussen twee rijen. Leg de aardappelen met hun kiemen naar boven in de gleuf en laat ongeveer 30 cm tussen. Bedek daarna met aarde en geef water. Als er nog nachtvorst voorspeld wordt na het planten, kan je de rijen bedekken met een doek of met stro. Dat houdt de grond warm.

In een emmer of pot maak je een gat onderaan de emmer of pot, zodat het overtollige water steeds weg kan Vul de pot voor ongeveer 3/4de met voedzame grond. Leg er een aardappel op met zijn kiemen naar boven  en vul de pot verder met grond. Geef water en zet de pot op een voldoende lichtrijke plaats(10 tot 15 °C is ideaal).De vroegste rassen oogst je na ongeveer 90 dagen. De latere rassen na om en bij de 120 dagen.

Echt, het is zo makkelijk dat ik iedereen kan aanraden om het te doen. Ook vooral omdat aardappelen die je zelf geoogst hebt 10 keer lekkerder zijn. Echt, geloof me. De eerste groente die lekkerder is in de winkel dan uit mijn eigen moestuin moet nog komen.
Als de supermarkten ooit moeten opboksen tegen kleine moestuintjes, dan zijn zij ook nog niet aan de nieuwe patatjes.

Veel plezier,
Robby

Share the joy
  • 7
  •  
  •  
  •  
aardappeledegemgardengardeninggroentenmoestuintuin

Robby Sallaets • 25 februari 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work