Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Een moestuin voor iedereen

Telkens mensen over mijn moestuin beginnen, hebben ze in hun achterhoofd dat ik massa’s werk moet verzetten om tot een courgette en boontje te komen.
Wel, nee. Eigenlijk doe ik amper moeite. Oké, ik heb moeten uitdenken waar ik welke groente wil. Ik ben naar de winkel geweest voor het juiste materiaal te kopen en ik heb mijn grond moeten voorbereiden. Maar voor de rest is er amper werk aan een moestuin. Wat water geven en af en toe onkruid verwijderen.
En dat is nu net het mooie aan moestuinieren of experimenteren met groene vingers. Iedereen kan het doen en kan perfect zelf kiezen hoe hij of zij het doet. Woon je 12 hoog met een klein terrasje, heb je zelfs geen terras, of heb je veel te veel tuin op overschot? Maakt niets uit. Wil je af en toe een aardbei mee ritsen uit de tuin of wil je voor het grootste deel zelf in je groenten en fruit voorzien? Het kan allemaal. Het ligt er maar aan wat je zelf wilt.

image

Het enige wat niet mag ontbreken als je beslist om ook maar iets te planten is enthousiasme. En een beetje geduld uiteraard. Want het kost je niet veel tijd, geld en moeite, maar dat wordt danig gecompenseerd door het geduld dat je ervoor moet opbrengen.

Als je nu naar buiten kijkt denk je vast: “Misschien volgend jaar.”. Dat is heus niet nodig, ook nu kunnen er nog dingen geplant worden waar je nog plezier aan kan beleven tot ver voorbij de eerste echte winterkoude.

In mijn vorige blogpost had ik het al over de spinazie en postelein die ik in de grond had gestoken. Beide groenten hebben een winterversie die best tegen wat koude kunnen. Enkel bij postelein moet je ervoor zorgen dat de grond voldoende vochtig gehouden wordt. Al lijkt me dat deze dagen geen probleem te zijn. Van beide groenten de zaden gewoon in een licht bemeste grond steken of in een grote pot met voldoende potgrond en laten doen. Resultaat gegarandeerd.

Voor de mensen met wat minder plek buiten of gewoon graag knus binnen blijven zitten: optie 2.
Tuinkers en andere zaden die makkelijk kiemen.
tuinkers kent iedereen wel: Kleine zaadjes, rijkelijk strooien op een vochtig stukje keukenrol en na 3 weken heb je dit:

image

Een andere optie zijn kiemplantjes. Makkelijk te bestellen op de website van De Nieuwe Tuin. (Zeer handige website voor het bestellen van biologische zaden.)
Deze zaadjes zijn vooral handig  voor mensen die geen tuintje maar enkel een vensterbank bezitten, of voor wie ook tijdens de wintermaanden door wil blijven kweken en oogsten.
Behalve water heb je niet veel nodig. Een koffielepel zaad een nachtje in een jampotje laten weken, een stukje gaas bovenop, vastgeklemd met een elastiekje en tweemaal daags goed spoelen en laten uitlekken . Naargelang je keuze heb je na vier tot zeven dagen een gebruiksklare en vitaminerijke oogst.

image

Lekker en snel resultaat. Perfect om mee te starten deze winter en rustig toe te werken naar het grotere werk in de lente.

Cheers,
R.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
edegemkiemenmoestuintuinzaden

Robby Sallaets • 18 september 2013