Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Geen groenten uit Edegem

Tenminste toch niet als het weer zo wisselvallig blijft.
Een beetje vorst tot daar aan toe. maar terug sneeuw en een hele week nachtvorst… ik hoop dat dit niet nefast gaat zijn voor de al geplante zaadjes. In elke geval denk ik niet dat ik deze week al de eerste kiempjes boven de grond ga zien verschijnen.

image

De dingen die ik binnen heb geplant doen het wel goed daarentegen.
Enkele week geleden besloten we een grote bak met potgrond te vullen en daar 5 verschillende kruiden in te kweken: Bieslook, basilicum, kervel, dille en peterselie. De bieslook hadden we buiten nog staan in een pot. Om deze plant kapot te krijgen moet je al heel veel moeite doen. Met een minimum van verzorging gaat deze plant heel je leven mee. Regelmatig eens bijknippen en niet laten uitdrogen (en dan nog!). Ik heb wel gemerkt dat er sinds vandaag bladluizen opzitten. Kleine beestjes die toch wel wat schade kunnen veroorzaken. Voor ik naar de verdelgende middelen grijp, ga ik eerst wat Tante Kaat-truckjes proberen. Look onderaan de plant leggen en regelmatig koud water over de plant verstuiven. Moest dat niet lukken, kan ik ook nog altijd Larven van een Lieveheersbeestje gaan kopen en erop loslaten. Heerlijk sadistisch :-)

image

image

Met de kervel en de peterselie verwacht ik niet veel problemen. Deze zijn ook heel makkelijk in onderhoud. De basilicum en de dille daarentegen hebben wel hun portie zon nodig. Laat dat nu net hetgeen zijn wat de laatste maanden ontbreekt.

image

Dan heb ik nog drie absoluut geweldige tips voor jullie.

1. Verwijder bij basilicum de bloemen van zodra je ze ziet verschijnen. Om te bloeien onttrekken ze nogal wat energie uit de rest van de plant waardoor je blaadjes minder gaan groeien.

2. Alhoewel het zeer verleidelijk is om de grotere bladeren van het kruid te trekken, kan je dit beter niet doen. Waarom niet? Wel, de grootste bladeren vangen het meeste zonlicht op en zorgen ervoor dat je basilicum genoeg energie krijgt. Pluk dus maar de kleine blaadjes. Deze zijn ook smakelijker en groeien in een mum van tijd weer terug.

3. And last but not least. Wil je je kruiden lang mooi groen houden en wil je dat ze af en toe een scheut bij krijgen? Koop dan geen, ik herhaal, geen! kruiden in de supermarkt. Deze worden zodanig geforceerd opgekweekt dat ze snel uitgezongen zijn. Beter kan je ze ofwel zelf zaaien vanaf nul. Of voor de mensen met minder geduld: rij eens langs een iets meer gespecialiseerde winkel. Die kruiden worden gekweekt met liefde en geduld en daar kan je ook een heel pak langer van genieten!

En nu fingers crossed voor mooi weer!

Cheers,
R.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
basilicumbieslookdillekervelkruidenmoestuinpeterselietipstuin

Robby Sallaets • 24 maart 2013