Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Begin een moestuin als goede voornemen

 Een nieuw jaar, tijd voor nieuwe, goede voornemens die je halverwege het jaar toch gaat stopzetten. Maar wat als je nu eens met een moestuin begint als goede voornemen?

Die kun je niet zomaar links laten liggen in de helft van het jaar + je slaagt meteen enkele andere vliegen in één klap. Door een moestuin ga je automatisch meer lichaamsbeweging hebben, gezonder eten en vooral lekkerder eten.  Om over het ecologische aspect van zelfgeteelde boontjes maar te zwijgen.

Gezond eten en bezig zijn met biologisch verantwoordelijke producten, daar help ik graag een handje mee.  Als je mijn website even goed bekijkt, heb je volgens mij een perfecte basis om te starten met een geweldige moestuin. De oppervlakte van de tuin maakt echt niet uit. Een aantal andere zaken dan weer wel en daar help ik graag mee. Hieronder som ik even de belangrijkste aandachtspunten op. Heel veel moestuinplezier!

GROND
De grond of de bodem is zowat het belangrijkste onderdeel om van je moestuin een succes te maken. Als deze voldoende luchtig is en vol voeding zit, kun je er vrijwel alles op telen.
Hier moet je wel opletten want er zijn verschillende soorten bodems. Van losse, zanderige bodems tot enorm zware leemgronden en alles daartussen. Best neem je even een staal van je grond en laat je dit checken. Dit kan kosteloos bij Aveve. Al kan dit ook meer kwalitatief bij de Bodemkundige dienst van België.  Je betaalt er € 75 voor, maar krijgt wel meteen een plan voor 3 jaar.

LIGGING – ZON/SCHADUW
De positie van je tuin is niet geheel onbelangrijk. Eens je hebt bedacht welke planten je in je tuin wilt, check je maar beter even of ze veel zon, halfzon of schaduw nodig hebben. Kijk dan waar de zon het meeste schijnt en zet daar de planten neer die er ook van houden. Heb je veel schaduw? Geen paniek, er zijn een hoop groenten die houden van schaduw en in warme tijden is een streepje schaduw ook een bondgenoot.

GEREEDSCHAP
Goed, kwalitatief gereedschap is een must. Zeker als je enkele vierkante meter wilt onderhouden.  Tuingereedschap is niet erg goedkoop, maar wel bijna altijd heel duurzaam. Met andere woorden: als je er goed voor zorgt, gaat het minstens 10 jaar mee.

MOESTUIN PLAN
Vooraf een plan maken is geen must, maar wel heel erg handig, zo weet je later nog wat je waar hebt gezaaid. Bovendien is het plannen van een moestuin al bijna even leuk als het oogsten zelf. Bijna.

ZADEN
Start een moestuin altijd met een plan: ieder type zaad groeit beter op een bepaald soort grond, dus check dat goed. Zo doen wortels het vooral heel erg goed in een losse, zanderige grond bijvoorbeeld. Heb je geen idee waar te beginnen met zaadjes kopen en je wilt je maandelijks laten begeleiden met een nieuwsbrief om van je moestuin een succes te maken? Dan kan je hier terecht.

WATER
Geef je planten voldoende water, maar ook vooral niet te veel. Als het nog zaailingen zijn, zijn ze erg gevoelig en kunnen dus ook door te veel waterziektes oplopen of gewoon verdrinken.

Ziezo, als je met deze zaken al rekening houdt, ben je al aardig op weg naar een succesvolle moestuin. Heb je nog vragen of wil je meer weten over één van bovenstaande onderwerpen?
Laat me dan gerust iets weten!

Cheers,
Robby

Share the joy
  • 9
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuinserretuinzaad

Robby Sallaets • 3 januari 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work