Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Red de restjes: hergroei je groenten

In afwachting van het echte moestuinwerk, kun je nu in huis al enkele groenten ‘hergroeien’. Soms denk je dat je enkel een restje hebt van een groente, of dat look of uien niet meer eetbaar zijn wanneer er wat groens uit begint te schieten. Niets is minder waar.
Verschillende groenten kun je een aantal keer ‘from scratch’ hergroeien. Hieronder geef ik de meest gekende voorbeelden. Veel plezier om nu al wat te laten groeien in je huis. Niet enkel us het supersimpel, het gaat ook best snel!

Lente-ui
Lente-ui koop je in bosjes, terwijl je voor een recept vaak maar 2 of 3 stengels nodig hebt. Houd je lente-ui vers en snijd ruim 2 cm van de witte kant af. Zet het witte stuk met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water en na circa 10 dagen is het lente-uitje al flink gegroeid. Je kunt de lente-ui nu overpotten in een pot met aarde of in de volle grond.

Bleekselderij
Bleekselderij koop je vrijwel altijd als een stronk of bos. Als je het onderste stuk van de bleekselderij in zijn geheel eraf snijdt, heeft het de vorm van een soort roos. De roos van bleekselderij leg je in een schaaltje met lauw water. Ververs het water om de paar dagen. Binnen ongeveer een week tijd zie je de gele blaadjes in de kern groener en groter worden. Na circa zeven dagen kun je het stukje wortel in een bakje met potgrond planten op een lichte plek, niet in de volle zon. Na circa twee weken heb je als het goed is al een flinke plant.

Kruiden
Gekochte kruidenplantjes zoals oregano, basilicum, munt, koriander en peterselie zijn lastig om opnieuw te laten groeien, maar met de juiste aandacht lukt het je wel. Je kunt zelf stekjes maken van kruidenplantjes, knip hiervoor de bovenste 2 cm van het verse plantje af en haal alle blaadjes (op de bovenste twee na) eraf. Zet het uiteinde van dit stekje onder water en wacht tot het ontspruit. Als de wortels dik genoeg zijn, zet je het plantje in de grond of in een pot en binnen een paar weken heb je een volledig kruidenplantje.

Sla
Snijd de onderkant waar de sla bij elkaar wordt gehouden af en zet in een bak met een laagje water. Ververs om de paar dagen het water en verplaats de krop binnen een paar weken naar een pot met grond of in de volle grond.

Prei
Het groeien van prei werkt volgens hetzelfde principe als de lente-ui. Snijd de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei.

Uien
Uien heb je vaak genoeg in huis en het opnieuw laten groeien is zo makkelijk, dat je jezelf afvraagt waarom je dat nog niet eerder hebt geprobeerd. Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt. De groene stengels kun je afknippen of snijden en net als lente-ui gebruiken.

Venkel
Snijd ongeveer 4 cm van de onderkant van de venkel af en behandel dit op dezelfde manier als de onderkant van de bleekselderij. Zet het glaasje met de onderkant van de venkel op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Als de venkel nieuwe wortels heeft gevormd, kun je het overpotten.

Knoflook
Heb je een teentje knoflook over? Of zie je dat één van je teentjes plots een groen scheutje krijgt? Niet weggooien! Je kunt namelijk met een enkel knoflookteentje een hele nieuwe knoflookplant laten groeien. Doe het teentje in een pot met aarde. In een paar maanden zal het teentje volledig gegroeid zijn tot een nieuwe knoflookplant! Of nog makkelijker en sneller: zet het teentje in een schaaltje met water en vervang het water om de paar dagen. Wanneer de sprieten look, langer zijn dan 5 centimeter kun je ze afsnijden en gebruiken als look. Alleen een beetje milder van smaak.

Enjoy!
Robby

Share the joy
  • 7
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuinvegetables

Robby Sallaets • 3 februari 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work