Groenten uit Edegem

Over groenten kweken, oogsten, koken en opeten.

0

Het moestuinseizoen is geopend!

Of tenminste bij mij toch. Hier en daar zag ik al foto’s opduiken van de eerste zaailingen van tomaten en paprika’s bij andere ijverige moestuiniers.
Ik snap ze. De eerste zon komt erdoor, het waren een paar mooie dagen en dan begint het te kriebelen. Ook bij mij. Maar de ervaring van de voorbije jaren in de moestuin tempert me gelukkig af en toe. Wat ik heb geleerd uit vroeg beginnen met de moestuin is dat je er dikwijls geen voordeel uit haalt. Zo zijn de plantjes (bij mij toch) zwakker en worden het van die lange, slungelachtige zaailingen. Bovendien halen de zaailingen de planten die je later plant toch in en worden ze geteeld in min of meer ideale condities.

Oké, er zijn mensen die een volledige kamer verbouwen, het juiste, speciale licht op de planten zetten en zorgen voor een constante temperatuur. Maar dat zijn mensen met tijd en competitiedrang naar mijn gevoel. Ik vind het nog altijd prettiger om met de natuur mee mijn ding te doen en de planten niet te forceren.

Wat heb ik dan al wel gedaan?

Als het kriebelt, moet je zaaien. Dus heb ik dit weekend mijn eerste tuinbonen  de grond ingestoken. Hier lees hoe je dat het beste doet. Al kan ik je zeggen dat dat absoluut een makkie is.
En ook al is het nog niet veel, de eerste zaden in de grond steken op een min of meer zonnige dag, zorgt toch voor rust in het hoofd. Een gevoel van ‘Yes, eindelijk is mijn moestuin terug vertrokken na 3 maanden amper iets te doen.

17141059_10155047973009929_375492506_n

Ook de 128 tenen knoflook komen ondertussen kijken. Wie tegen de zomermaanden dus een bolletje nodig heeft, je weet waar je terecht kunt.

Het is nog niet veel, maar daar gaan we de komende dagen/weken verandering in brengen. Ik ga wat tomaten, komkommers en paprika’s voorzaaien. De doperwten en sluimererwten gaan ook snel de grond in. Een speciale soort zwarte tuinboon, verschillende soorten radijzen en sla, wortelen in alle kleuren van de regenboog en twee soorten spinazie. Ook de eerste kolen gaan stilaan de grond in. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik die liever aankoop als klein plantje dan die zelf te zaaien.
Een beetje voorzaaien is tof, alles voorzaaien en een hele kamer inpalmen is dat niet.

And last but not least heb ik wat verhoogde bedden gemaakt met mooie paadjes vol schors tussen. Zo hoop ik een beetje heet onkruid te beperken. Waarschijnlijk ijdele hoop, maar als je weet hoeveel tijd ik vorig jaar verspild heb met het wieden van onkruid, dan is alle hulp welkom.

17160576_10155047973069929_1556275207_n

En last, but not least: blijkbaar mag er gewoon in het wilde weg geBBQ’ed worden op onze Volkstuintjes. Wie deze zomer dus zin heeft om in een toffe omgeving vleesjes, visjes en vooral groentjes vers uit de moestuin te roosteren op een BBQ, jullie weten waar jullie moeten zijn.

Tot dan!
R.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuintuin

Robby Sallaets • 4 maart 2017

Geef een reactie

Login with your Social ID

Your email address will not be published / Required fields are marked *