Groenten uit Edegem

Over groenten kweken, oogsten, koken en opeten.

1

Hoe zaai ik tuinbonen?

Tuinbonen, you love them or you hate them. Ik hoor zonder enige twijfel bij de eerste groep.
Er zijn echt enorme veel verschillende soorten tuinbonen. Zelf ga ik dit jaar voor de traditionele en een speciale soort die zwarte tuinbonen geeft. Het is één van de groenten die als eerste de grond in gaat en die ergens juni-juli geoogst kan worden. Het beste oogst je ze wanneer ze niet te oud/groot zijn. Dan zijn ze op hun best. Anders bestaat de kans dat ze bitter worden.
Maar kriebelt het en kun je echt niet wachten om te zaaien, dan zijn tuinbonen een goed begin. Ze kiemen al vanaf 5 graden en kunnen tegen vorst. Een onverwachte winterprik deert deze groente dus niet.
Hoe begin je er nu aan?

Bodem en bemesting

Tuinbonen groeien op alle grondsoorten. Peulgewassen hebben normaal gesproken maar heel weinig voeding nodig hebben: de tuinboon heeft echter wel wat meer voeding nodig. Naast de nodige compost, kan een handje koemestkorrels in het voorjaar geen kwaad. Integendeel zelfs.

17141059_10155047973009929_375492506_n

Hoe zaaien?

Als je direct buiten ter plaatse wilt zaaien, dek dan het zaaisel af met vliesdoek (vooral duiven vinden ze erg lekker, en je geeft zo ook iets meer beschutting en warmte). Als de zaailingen het vliesdoek goed omhoog duwen (als ze zo’n 10-12 cm hoog zijn) mag het vliesdoek eraf.
Tuinbonen kunnen tussen de 70 en de 140 cm hoog worden.
Zaai ze in rijtjes. Steek steeds 2 tuinbonen in één gat ongeveer 7 cm diep. Hou tussen elk gat 10-15 cm afhankelijk van de hoogte van de plant. Hou tussen elke rij ongeveer een halve meter.

Zelf koos ik om een worteldoek te plaatsen en rijtjes eruit te knippen. Vooral om onkruid tegen te gaan. Hopelijk maakt dat enig verschil.

17125315_10155047973079929_2125989252_n

Zaai je tuinbonen het liefst voor in de koude kas? Zaai ze zo’n 2 keer hun eigen dikte diep in de grond. De kiemduur bedraagt 1 tot 3 weken, afhankelijk van temperatuur en omstandigheden. Plant de zaailingen uit als ze ruim groot genoeg zijn om zonder problemen en vraat van de kas naar het koude buiten te kunnen (zo’n 10-12 centimeter hoog).

Binnen voorzaaien kan ook maar de overgang van het warme huis naar de koude buitenlucht in februari is wel erg groot, met daardoor meer kans op zwakke ziekelijke planten en een groeistilstand bij de overgang van warm naar koud.

Verzorging

Uiteraard moet je beschermen tegen vogelvraat (tot de zaailingen groot genoeg zijn). Top na maximaal 8 trosjes bloemen de plant. Deze wordt dan minder aantrekkelijk voor luizen en alle bloemen kunnen dan nog uitgroeien tot volwaardige peulen.

Verder bestaat de kans dat de bonenluis zich laat zien en daar valt jammer genoeg niet zoveel aan te doen: ruim op tijd zaaien en hopen op een niet te warm en vochtig voorjaar is het beste dat je kunt doen.  Gewoon vroeg zaaien en dus vroeg oogsten, voor de zwarte luizen je tuin binnen komen.

Maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Koop snel wat tuinbonen, maak een stukje grond onkruidvrij en zaai de eerste groenten van het jaar.

Cheers,
R.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuinserretuintuinboon

Robby Sallaets • 4 maart 2017

Comments

 1. FirstOdell 13 december 2017 - 07:12 Reply

  I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn extra
  bucks every month because you’ve got hi quality
  content. If you want to know how to make extra bucks, search for:
  Boorfe’s tips best adsense alternative

Geef een reactie

Login with your Social ID

Your email address will not be published / Required fields are marked *