Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Landschapspracht of landschapspijn?

Wie de voorbije dagen op Twitter vertoefde, kon er moeilijk naast kijken. De ene na de andere prachtige foto van landbouwgronden werd gedeeld met de hashtag #landschapspracht.

Kijk maar eens naar deze pareltjes.

Mooi hé?
Deze foto’s vol landschapspracht kwamen er naar aanleiding van het pamflet #landschapspijn van Jantien De Boer. Dit als een reactie van boeren om aan te tonen dat het nog niet zo erg gesteld is met de landbouw en de natuur die Jantien als volgt omschrijft: ‘Een industrielandschap met betongras voor turbokoeien waarin geen grutto, geen scholekster of geen kievit meer te vinden is.’.

Ik snap de reactie van de boeren. Het is ongetwijfeld heerlijk om elke dag de natuur in te stappen en te genieten van de weidse vergezichten. En dat willen ze graag delen met foto’s vol landschapspracht. Tegelijk maken de foto’s ook op een bijzonder pijnlijke manier duidelijk wat er net met de hashtag #landschapspijn wordt bedoeld.

Kijk maar eens wat dichter. Wat zie je dan? Een mooi uitzicht. Akkoord. Maar kijk nog eens wat dichter. Wat je eigenlijk ziet zijn velden die barsten van de monoculturen. Elk jaar een veld vol met één en hetzelfde gewas. Kan het saaier? Kan het ook slechter voor de natuur?

Want laten we nog een beetje dichterbij kijken. Mooi hé, de kleurschakeringen tussen groen,  bruin en oranje?Wel, zie je oranje velden, dan blijf je er maar beter ver van weg. Deze velden zijn behandeld met één of andere pesticide die het onkruid, maar ook het bodemleven, in één keer doet vergaan. Lekker handig om straks met een schone lei nieuwe groenten te zaaien die later op ons bord terechtkomen. Ik zwijg nog even over de bijen. Die verdienen een apart hoofdstuk. Of misschien wel een aparte blogpost. Ook al is niet iedereen het erover eens, zij zijn namelijk enorm belangrijk.

Ook de bruine velden zijn geen toonbeeld van landschapspracht. Gefreesde gronden die, opnieuw, het bodemleven zwaar verstoren. En niet enkel het bodemleven. Met wat geluk botst één van die landbouwmachines op een nestje kieviten en legt hij de eitjes mooi aan de kant. Met wat geluk, want dit is dikwijls niet het geval.Feit is dat door de intensieve landbouwteelt in ons land soorten als de kievit, patrijs, zomertortel,… moeite hebben met zich voort te planten. Niet dat ik dat met mijn eigen ogen heb gezien, maar dat zeggen mensen die veel slimmer zijn dan mij zoals ornitholoog Gerald Driessens.

Wat insecten en alle dieren die leven nodig hebben, is diversiteit. Bloemen, bomen, planten. Niet het ene grote veld naast het andere met één soort gewas op. Maar ook dat zie je overal. Je ziet de mooie vergezichten, maar je ziet amper leven. Dat komt door de intensieve landbouw, door de bakken kunstmest die gebruikt wordt en ook door het gebruik van pesticiden. In de media gedoopt als bijengif, de boeren verkiezen het eufemisme ‘gewasbeschermingsmiddel’.

Maar laat het vooral vrij duidelijk zijn. De EU heeft drie neonicotinoïden verboden en met een grondige reden. Het is giftig. En zelfs niet enkel voor de bijen, maar voor elk dier dat ermee in aanraking komt.

De voornaamste toepassingen in Europa zijn bladsproeistof, zaadcoating, irrigatietechnieken en bodemontsmetting. Ook in België worden deze systemische pesticiden gebruikt. Vooral dan in de bietenteelt die 10% van onze gecultiveerde gronden in België bestrijkt.

Het is een zeer krachtig en lang werkend zenuwgif, dat de overdracht van zenuwimpulsen naar het centraal zenuwstelsel van insecten blokkeert. De pesticiden worden opgenomen door de plant en worden via de sapstromen verspreid in het volledige plantenweefsel. Hierdoor is de plant van binnenuit beschermd tegen vraat. Wanneer een insect aan een behandelde plant zuigt of bijt veroorzaakt dit een overgevoeligheid van de zenuwen die uiteindelijk kan leiden tot verlamming en de dood door verhongering of uitdroging.

Klinkt gezond hé? Het zit in de plant (in onze voeding dus), komt in de bodem en het grondwater terecht en zorgt voor bijensterfte.
Nu goed, het enige waar de boeren zich (terecht) zorgen om maken is hoe ze hun gewassen dan moeten beschermen. Er zijn (voorlopig) namelijk geen alternatieven om op grote schaal bieten te telen. Ze zeggen dat ze nu zonder de coating gaan werken en nog meer gaan sproeien (met nog schadelijkere stoffen die dan weer niet verboden zijn) om toch insecten te verdelgen.
Wat natuurlijk ook enorm nefast is.

Misschien is dan nu meteen het geschikte moment aangebroken om de hele landbouwsector op zijn kop te zetten. Om het gezonde boerenverstand van vroeger terug te laten zegevieren. Om te beseffen hoe waardevol grond en leven in en boven de grond is. En dat moeten we met zijn allen doen. Niet enkel de boeren. Eerlijk prijzen voor eerlijke groenten. Geteeld door boeren die ook eerlijk zijn over hun producten. Want zoals het nu gaat, barst op een dag de bom in de landbouwsector. En we mogen het draaien en keren zoveel we willen, zij zijn wel degene die hard werken om elke dag voor voedsel op ons bord te zorgen. Laten we er dan ook voor zorgen dat dat voedsel een onbespoten reputatie heeft.

Share the joy
  • 5
  •  
  •  
  •  

Robby Sallaets • 2 mei 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work