Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Meer gras, minder onkruid

Mijn moestuin is groot. Heel groot. 180 vierkante meter om precies te zijn. Dat is veel plek om groenten te kweken, maar ook één grote speelweide voor onkruid. Zeker met dit weer. Beetje zon, lekker warm en af en toe een stevige bui. Het ideale weer voor zaden van onkruid om te ontkiemen en sneller dan mijn eigen groenten kunnen groeien de lucht in te schieten.

Er zijn een aantal opties om al dat onkruid tegen te gaan. De makkelijkste en minst verantwoorde is wat wel meer mensen met grote panden doen. Ze spuiten pesticiden. Of om me eufemistisch uit te drukken ‘gewasbeschermingsmiddelen’. Een andere optie is schoffelen en het betere handwerk. Telkens er onkruid bovenkomt, schoffel erover en klaar. Een zeer arbeidsintensieve job en bovendien lastig voor de rug.

Of er is nog een andere optie. Ervoor zorgen dat de grond bedekt is. Want als onkruid zelf één gouden regel heeft, dan is het wel de volgende: als er een stukske grond vrij is, dan zet ik mij daar en groei ik uit tot een schoon stukske onkruid.
De grond zoveel mogelijk bedekken dus. En ook daar bestaan verschillende opties. Allereerst kun je kiezen voor worteldoek. In theorie heel handig. Een groot zwart zeil waar je op de juiste plekken gaten in maakt voor je planten. Het enige probleem is dat deze makkelijk uiteen rafelt en in de grond terecht komt. Bovendien proberen we ook zoveel mogelijk van mei plastiekvrij te doen. Dus dat zwarte zeil laten we voorlopig even links liggen. Houtschilfers zijn een beter alternatief. Dat zorgt voor mooie wegen tussen je planten, laat weinig onkruid door en houdt de grond goed vochtig. Ook hier zijn een paar nadelen. Na een tweetal jaar is er al een groot deel verdwenen en moet je opnieuw houtschilfers strooien. Bovendien kost het best wat geld.

Dan kies ik liever voor mijn nieuwe favoriete optie: gras.
Het kost geen geld, is in deze periode wekelijks voorradig en het houdt onkruid bijna mirakuleus goed tegen. Bovendien geeft gras nog wat voedingsstoffen af aan de bodem en houdt het de grond vochtig. Er is geen enkele reden meer om bij je buren even te gaan aankloppen en te bedelen voor hun verse maaisels. Zij zullen maar wat blij zijn ervan af te zijn en jij hebt een gratis bodembedekker die het onkruid tegen houdt. Win-winsituatie.

Ga jij het ook eens proberen of heb je nog tips and tricks om het onkruid tegen te houden?
Laat het me gerust even weten!

Share the joy
  • 21
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggrasgroentenmoestuintuin

Robby Sallaets • 23 mei 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work