Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Een moestuin start met een moestuinplan

Een moestuinplan. Sommige vinden het heerlijk om avonden aan een stuk met al hun zaden naar een leeg blad papier te staren en stap voor stap hun moestuin in te delen. Andere mensen (zoals ik) zoeken naarstig naar alternatieven om toch een soort plan te hebben zonder al te veel voorbereiding. Niet omdat ik niet wil, maar vooral omdat ik van mezelf weet dat ik me er toch niet altijd even goed aan hou. Maar zelfs zonder een echt moestuinplan zijn er wel een aantal zaken waar ik rekening mee hou wanneer ik een moestuin inricht. (Ook al richt ik die vooral in  mijn hoofd in.)

Wisselteelt:

Als je met succes groenten wilt kweken in je moestuin, kun je niet elk jaar dezelfde gewassen op dezelfde plaats zetten. Iedere plant neemt verschillende voedingsmiddelen uit de grond en geeft andere elementen terug aan de grond.  Om te voorkomen dat je moestuin grond uit evenwicht geraakt (en dus minder productief) is wisselteelt best aan te raden. Bovendien zorgt wisselteelt er ook voor dat er minder kans is op ziektes in je moestuin.

Het principe van Wisselteelt is dat je Aardappelen plant waar je Wortelgewassen stonden; Peulgewassen plant waar je Aardappelen stonden, Koolgewassen zet waar je Peulgewassen stonden, Bladgewassen zet waar je Koolgewassen stonden, Vruchtgewassen waar je Bladgewassen stonden en Wortelgewassen waar je Vruchtgewassen stonden. En zo is na 6 jaar de cirkel rond.
Zes verschillende vakken dus. Of 7 als je de vaste gewassen meerekent. Of 8 als je een apart vak wilt voor je aardbeien. Maar daar doe ik zelf niet aan mee. Die komen mee bij de vaste gewassen. Ik doe dit nu al een heel aantal jaar zo en mijn aardbeien lijken elk jaar zoeter te worden.

De groepen

 • Groep 1,  bladgroenten: alle groenten en kruiden die blaadjes produceren. Zoals sla, spinazie, veldsla, warmoes, prei, andijvie, peterselie, selderij maar ook postelein, kervel, zuring, kervel, koriander en dille horen daarbij.
 • Groep 2, koolgewassen: alle kolen zoals spruitkool, savooiekool, rode-, witte- en spitskool, boerenkool, broccoli, bloemkool maar ook radijzen, rapen, koolrabi, rucola en ramenas zijn koolgewassen.
 • Groep 3, peulvruchten: alle soorten peulen zoals erwten en bonen of tuinbonen horen in deze groep thuis. Dit lijkt beperkt maar vlak nadat je je erwten oogst nemen de boontjes die plek in. Een heel jaar is dit bed dus bezet. Na de bonenteelt kun je, omwille van hun capaciteit om stikstof uit de lucht te halen en die om te zetten tot bruikbare groeizame stoffen voor de bodem, onder andere nog koolgewassen planten.
 • Groep 4, aardappelen en aardbeien: Aardappelen zijn familie van de nachtschadigen en om die reden vijanden van de tomaat. Plant ze nooit bij elkaar in de buurt omwille van de aardappel- of tomatenplaag.
 • Groep 5, de wortel-, bol- en knolgewassen: zowat alle gewassen die  een wortel, bol of knol hebben worden tot deze groep gerekend. Dat betekent dat je op dat bed uitsluitend wortelen, pastinaken, bieten, uien, knoflook, sjalotten, venkel en zelfs witlof en schorseneren plant.
 • Groep 6, de vruchtgewassen: onder andere tomaten, pepers, paprika’s, komkommers, aubergines, courgettes, pompoenen en zelfs augurken behoren tot deze groep. Enkele hiervan horen ook thuis in een serre, daarvoor telt dit systeem niet mee. Tenzij je je serre kunt verplaatsen natuurlijk.
 • (Extra) Groep 7, vaste gewassen: Mijn favoriete gewassen aangezien deze het minste aandacht vragen. Elk jaar groeien ze gewoon terug. Rabarber, kardoen, artisjok, asperges, zeekool, eeuwig moes,  en zelfs brave hendrik, oerprei, aardperen zijn vaste gewassen.

Mijn eigen moestuinplan

Ik ben niet het type dat te veel vooruit ‘plant’. In België weet je toch nooit met het weer, kunnen sommige planten sneller groeien of geoogst worden dan verwacht en andere dan weer trager.
Daarom heb ik een eigen soort moestuinplan bedacht.
Met de wisselteelt hou ik rekening. Maar welke groente op welke vierkante centimeter komt, daar kan ik me echt niet mee bezighouden. Uiteraard is het wel belangrijk wanneer je iets de grond insteekt. Of dat nu rechtstreeks in de grond is of voorzaaien.

 


Zo maak ik gebruik van enveloppen waar mijn zakjes zaad in gaan.
Opgedeeld in twee rijen. Zaaien en voorzaaien. Zo weet ik perfect in welke maand ik wat moet voorzaaien. Neem nu erwten. Die kan ik in februari rechtstreeks in de grond zaaien. Maar ook in maart. Heel simpel. ik open mijn enveloppe ‘Zaaien februari’ en zaai mijn eerste erwten. Daarna verplaats ik gewoon mijn zakje zaad naar ‘Zaaien maart’. Elke enveloppe open ik een aantal keer per maand en weeg ik af wat waar gaat komen en voor wat ik plek heb.

Supersimpel, maar voor mij lijkt het wel te werken. Al dat afgemeten gedoe en te strak, perfect afgelijnde moestuinen, dat ziet er toch allemaal maar wat saai uit, niet?
Werk wat in de hoogte, zorg voor veel kleur en zaai niet altijd strak op een lijn. Zorg voor wat leven in de moestuin. Dat maakt het voor zowel jezelf als mensen die je meeneemt in de moestuin plezanter.
Maar vooral, wat je moestuinplan ook is, veel plezier dit jaar in je moestuin!

Cheers,
R.

Share the joy
 • 20
 •  
 • 2
 •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuintuinzaad

Robby Sallaets • 12 januari 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work