Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

De patatjes gaan de grond in

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de eerste 3-4 jaar geen aardappelen heb gehad in mijn moestuin.
Niet uit plaatsgebrek of omdat ik dat niet lust, maar omdat ik dat wat nutteloos vond. Iets wat je met hopen in de supermarkt kunt vinden, voor nota bene geen geld, waarom zou ik dat zelf in mijn moestuin planten?
Hetzelfde met selder of prei.

Maar vorig jaar ben ik gezwicht. Vorig jaar kocht ik een kilootje aardappelen en stak ze in de grond. Het ras ben ik zelfs al vergeten… En ondanks dat de Coloradokever, één van de grootste vijanden van de aardappelplant, zich had voortgeplant met de snelheid van het licht, wist ik toch een 12-tal kilo aardappelen uit de grond te halen. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat die aardappelen fantastisch smaakten. Een simpele , zelfgekweekte aardappel uit de moestuin met zoveel smaak? Ik zat plots terug in de keuken van mijn grootouders.
Ik heb lang gezegd dat ik niet wist wat het geheim was van de aardappelen van mijn bomma. Die waren lekkerder dan bij mij thuis of eender waar.
Het enige geheim is dat ze uit eigen tuin kwamen. Zo simpel is het. En ook het telen van aardappels is enorm simpel. Eigenlijk kun je bijna eender welke aardappel in de grond steken en die zal met zijn uitschieters een mooie plant en nieuwe knollen vormen. Probeer het eens. Het is nu de moment dat je ze in de grond kunt steken om binnen 3-4 maanden te oogsten. Kies wel niet meer voor een vroeg ras, dat wordt wat nipt.

Als allereerste stap moet je ze voorkiemen. Dat deed ik enkele weken geleden al. Heel simpel in een eierbakje in de kelder. Vandaag heb ik ze naar boven gehaald en meegenomen naar de moestuin. Elke aardappel zat vol met een hele hoop fris-groene uitschieters.

Mooi om te zien, maar tijd voor het echte werk nu.

In volle grond maak je gleuven in de grond van 10 cm breed en 5 cm diep. Laat ongeveer 70 cm tussen twee rijen. Leg de aardappelen met hun kiemen naar boven in de gleuf en laat ongeveer 30 cm tussen. Bedek daarna met aarde en geef water.

Als er nog nachtvorst voorspeld wordt na het planten, kan je de rijen bedekken met een doek of met stro. Dat houdt de grond warm. Wanneer je de scheutjes boven de grond ziet komen, gooi je er steeds wat aarde bij op. Zo stimuleer je de plant om meer wortels en dus meer aardappelen te vormen. Bovendien hou je alle szo overzichtelijk en kun je makkelijk tussen de rijen het onkruid verwijderen.

Ook best een leuke job om met een peuter van 2 jaar te doen. Ik deed het zware werk, zij legde de aardappelen voorzichting in de gleuf. De ene keer met al wat meer succes dan de andere.

Plezant zo’n peuter in de moestuin, tot ze het beu is. Daarom heb ik jammer genoeg nog maar 3 van de 8 rijtjes kunnen afwerken. Morgen gaat de rest in de grond en dan heb ik hopelijk binnen een aantal maanden patatjes die smaken als die van de bomma!
Oh ja, ook nog dit! Patatjes die je zelf kweekt, lijken wel eeuwig houdbaar. Nog een extra reden om het eens te proberen.

Veel moestuinplezier!

Share the joy
  • 29
  •  
  •  
  •  
aardappeledegemgardengardeninggroentenmoestuin

Robby Sallaets • 30 maart 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work