Groenten uit Edegem

Over groenten kweken, oogsten, koken en opeten.

0

Hoe teel ik het beste pepers in open lucht ?

Het eerste klusje van het nieuwe jaar is traditioneel het opruimen van het tuinhuis. In de wintermaanden wordt dat immers eerder een soort stockageruimte dan een tuinhuis met echt tuinspullen. Ook hebben de spinnen vrij spel en hangt het er vol met spinnenwebben. Geloof me, het bos van Zweinstein in Harry Potter is er niets tegen. De ene na de andere dikke, zwarte spin schiet weg naar links en rechts op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Nuttige beestjes dus ze mogen gerust blijven zitten.

OPGEPAST (niet voor gevoelige zielen): hier komt een foto van een spin.

Ook heb ik voor mezelf een handig moestuinhoekje ingericht.
De voorbije jaren zaaide ik steeds mijn zaadjes voor op de grond. Nu heb ik een oud tafeltje genomen met vlak ernaast alle moestuinbenodigdheden. Handig en zo hoef ik niet meer steeds te zoeken naar lege potjes.

Een mooi moment om mijn traditionele tweede klusje van het jaar te doen. Eentje die ik normaal pas doe begin februari. Namelijk het voorzaaien van pepers. (paprika’s en pepers zijn eigenlijk hetzelfde) Vorig jaar zag ik verscheidene mensen er al in januari mee beginnen. Om op die manier grotere en sterkere planten te hebben om uit te planten in mei. En dit komt van pas, want één van de grootste dingen die ik mis in mijn leven is een serre. En zonder serre wordt het meteen een pak moeilijker om pepers in open lucht te telen. Vroeger beginnen en dus sterkere planten uitplanten is al een eerste stap in de goede richting. Een tweede stap is het kiezen van het zaad. Er zijn een aantal rassen die zich nu eenmaal beter in open lucht en volle grond laten telen dan andere. Ik ging voor Dulce de Espana, Healthy paprika, Karma pepper en ook één hete peper: Ring of Fire.

Hoe ga ik nu te werk?

  • Zaai bij voorkeur in zaaigrond.  Deze is luchtiger, bevat meer voedingsstoffen en houdt langer en beter het vocht vast.
  • Zelf gebruik ik steeds van deze composteerbare potjes. Simpel om te vullen en kunnen eventueel nadien mee geplant worden aangezien de wortels zich makkelijk een weg door banen.

  •  Maak een gaatje van +- 2cm diep en laat er voorzichtig 2 zaadjes in vallen. Strooi er wat grond over en benevel met een plantenspuit. Niet met een gieter, die zorgt er namelijk voor dat je grond en dus je zaadjes wegspoelen.
  • Zet het bakje in de buurt van de verwarming en dicht bij natuurlijk licht. Pepers en paprika’s hebben het graag warm, het liefst een constante temperatuur van 20 tot 22 °C. Kan het nog warmer, zoveel te beter. Belangrijk is echter wel dat de temperatuur constant blijft.

  • Dek eventueel af met een plastic plaat of een stuk glas. Of stop het bakje een doorzichtbare zak, tot de eerste zaden kiemen. Vergeet niet regelmatig te verluchten om schimmels te vermijden.
  • Geef pas water wanneer de grond droger gaat aanvoelen. Te veel water geven kan leiden tot schimmels.
  • Zodra de eerste echte blaadjes verschijnen geef je elk plantje een eigen potje.

Heb je nog geen tijd of zin de volgende weken? Geen enkel probleem, je kan nog heel februari pepers voorzaaien. In elk geval, nu het eerste moestuinzaad in de grond zit en de eerste schuchtere zon er door komt, begint het toch te kriebelen om er vollenbak in te vliegen.

#kheberalzinin
Cheers,
Robby

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuinpaprikapepersserretuin

Robby Sallaets • 7 januari 2018

Geef een reactie

Login with your Social ID

Your email address will not be published / Required fields are marked *