Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Pita met bloemkool, fenegriek en kikkererwten

Het is blijkbaar deze week de ‘Nationale week zonder vlees’. Een week waarop vleesvervangers met veel plezier springen en waardoor we bijna vergeten dat we ook perfect lekkere gerechten kunnen maken zonder dat er vlees of enige vervanging van vlees aan te pas hoeft te komen. Patatje-groentje-vleesje of een variatie met rijst of pasta zit nog altijd heel erg in onze cultuur ingebakken. Dit terwijl groentje-groentje-groentje soms ook verrassend lekkere resultaten kunnen opleveren.
Anyway, een week zonder vlees dus. Niet dat ik daar heel bewust mee bezig ben maar hoe meer gerechten het vlees achterwege kunnen laten zonder in te boeten aan smaak, hoe beter.
Daarom dus deze pita met bloemkool en kikkererwten. Het was lang geleden dat ik nog zo blij was met een gerecht dat snelsnel gemaakt werd en op tafel kwam. Weinig moeite voor een maximum aan resultaat zeg maar. Here we go.

Wat heb je nodig voor ongeveer 3 personen:

  • 1 grote bloemkool
  • 1 blik kikkererwten (400g)
  • Potje hummus
  • 4 el Griekse yoghurt (of andere dikke yoghurt)
  • 8 pitabroodjes
  • 1 el mayonaise
  • Kwart limoen
  • 1 spicy pepertje
  • Handvol koriander
  • 1 teentje look
  • fenegriekscheuten (of vervang door scheuten die je kan kopen in de supermarkt)
  • Zoetzure wortel
  • Kruiden: Paprikapoeder, komijn, komijnzaad, gerookt paprikapoeder, currypoeder, kurkuma, oregano, nootmuskaat, zout, cayennepeper
  • Olijfolie
  • Cheddar (optioneel)
  • Sriracha (optioneel)

Wat moet je doen?

Start 7 dagen op voorhand met de fenegriekscheuten. Koop fenegriekzaden en laat ze in een glazen bokaal kiemen door ze elke dag te bevochtigen met water. Na 7 dagen zijn ze klaar voor gebruik. Of koop scheutjes uit de supermarkt, dat kan ook. Fenegriekscheuten smaken heel kruidig en lichtjes bitter en passen heerlijk bij de andere oosterse smaken.

Start minstens 1 dag op voorhand met de zoetzure worteltjes. Snijd wortelen in fijne plakjes met een mandoline. Breng een gelijke hoeveelheid water en azijn aan de kook met enkele lepels fijne suiker (naar smaak) doe hier een eetlepel komijnzaadjes bij en haal van het vuur. Doe de plakjes wortel in een gesteriliseerde bokaal en giet het azijn/suikermengsel erover. Sluit het deksel en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210°C. Snijd de bloemkool in roosjes en leg ze in een grote ovenschaal. Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze een paar keer na, laat opnieuw uitlekken en doe mee in de ovenschaal. Overgiet met wat olijfolie en kruid met alle bovenstaande kruiden. Wees niet te zuinig. Zorg dat elk bloemkoolroosje en kikkererwt mooi bedekt is.
Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Doe dit ongeveer 20-25 minuten. Roer er halverwege eens door.

Maak ondertussen het sausje. Doe de Griekse yoghurt, de mayonaise, het hete pepertje (met of zonder pitjes, up to you), de koriander, , het teentje look, wat limoensap, peper en zout in een blender en blend het even krachtig. Warm ondertussen de pitabroodjes op in een broodrooster of een grillpan.

Snijd de pitabroodjes open en smeer een laagje hummus op de bodem. Leg er wat zoetzure wortelplakjes op en doe er enkele lepels van de bloemkool en kikkererwten op. Werk af met het sausje en de (fenegriek)scheuten. Optioneel kan je er nu nog wat cheddar en sriracha op doen.
Bam!

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

Robby Sallaets • 11 maart 2021