Groenten uit Edegem

Over groenten kweken, oogsten, koken en opeten.

5

Plantuitjes zoals gepland

Het eerste dat ik normaal elk jaar rechtstreeks in de grond zaai zijn tuinbonen en erwtjes.
Maar vorig jaar heb ik gemerkt dat de zaden die ik half februari zaai, toch worden ingehaald door de zaden die ik begin maart zaai.
Daarom besloot ik dit jaar te wachten en zoals gepland de plantuien voorrang te geven.
Plantuitjes zijn geweldig vind ik. Voor geen geld heb je een lekkerdere soort dan in de winkel, je kunt er eigenlijk op elk moment van eten en ze zijn op het einde van de rit echt maandenlang te bewaren als je het helemaal goed doet.

Er is dus geen enkele reden om niet een rijtje van deze te planten. Bovendien zijn ze ook super simpel om te telen. Veel makkelijker dan een ui uit zaad opkweken bijvoorbeeld.

Gele plantuien
Gele plantuinen kunnen vanaf februari de grond in. Plantuien mogen vroeg de grond in omdat ze vorst goed kunnen verdragen. Als ze bevroren zijn moet je ze niet aanraken want dan heb je kans op beschadiging. Rode plantuien zijn gevoeliger voor koude stress, wat bloemstengel vorming kan veroorzaken. Daarom wachten met planten todat de grond wat is op gewarmd. Plant de plantui zodanig dat het topje net boven de grond uitkomt. De plantafstand in de rij is ca. 5 cm en tussen de rijen ca. 15 cm. Of je laat gewoon je gezond verstand werken. Laat de dikte van een ui ruimte tussen. Uien hebben best een lichte bemesting nodig.

Deze uitjes heb ik dus geplant vlak voor ik hoorde dat het de komende twee weken naar alle waarschijnlijkheid hard gaat vriezen.
Daarom bescherm ik ze nu wat extra met een vliesdoek.
De kans bestaat er altijd in dat het misloopt wegens de stevige koude die gaat komen. Maar hey, ik ben nog jong, ik heb nog heel veel te leren en er mag gerust al eens iets mis gaan. Moestuinieren is geen competitie van om ter meeste of om ter snelste. Het is dat voldane gevoel als je net iets in de grond hebt gestopt maar ook de teleurstelling als het even misloopt. Ain’t no bitter without the sweet.

Cheers,
R.

 

 

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuintuin

Robby Sallaets • 20 februari 2018

Comments

 1. TechNoticias 6 maart 2018 - 23:28 Reply

  Hiya Interesting. I thought there was a dissonance between the blog content and it’s title and I wonder if that’s where we sometimes get tripped up. The blog content has at its heart a focus on improving care in the very broadest sense, innovating in a micro sense. Staff do this all the time, making micro adjustments at times to what they do to meet the needs of an individual. It’s a bit l8ke when you are faced with a practical task and you don’t quite have the right tools, so you are creative and use what you do have. I think digital is a component of this rather than the thing itself and I wonder if in our enthusiasm we are over emphasising the digital part? X

 2. Sidelines 5 maart 2018 - 14:35 Reply

  Thanksso much for the post.Really thank you! Keep writing.

 3. HerbaPatiStyle 1 maart 2018 - 14:45 Reply

  @6: Maar als het erop aan komt toch nog even de Russische modedoping meldonium gebruiken.

 4. Hamzat 25 februari 2018 - 10:02 Reply

  Thank you for your openness and honesty. I cannot imagine how tough this has been.

 5. Lentekriebels in de moestuin | Groenten uit Edegem

Geef een reactie

Login with your Social ID

Your email address will not be published / Required fields are marked *