Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Vaste groenten in de moestuin

Mijn moestuin is best groot. Ik heb ongeveer 180 vierkante meter om te bewerken.
Op zich is dat allemaal heel haalbaar. Tenminste als je geen job, geen leven en geen gezin hebt. Gelukkig heb ik ze alle drie en kom ik dus al wel eens in de problemen.
Er moet vanaf nu wekelijks geplant en geoogst worden. Planten moeten verpot worden, nieuwe zaadjes gezaaid. Om over het onkruid nog maar te zwijgen.
Dan loopt het dus al wel eens mis.

Daarom heb ik vorig jaar besloten om het over een andere boeg te gooien en een 20 vierkante meter op te offeren aan vaste groenten. Nu ja, opofferen… het is eigenlijk gewoon een handige manier om aan moestuinieren te doen. Vaste groenten zijn groenten die jaar na jaar terugkeren, die je dus perfect op hetzelfde stukje grond kunt laten staan en gelukkig zijn als je ze af en toe wat extra mest geeft. Je enige werk met dat stukje grond is het onkruid bijhouden.

Wat ook enorm fijn is aan vaste groenten is dat ze helemaal lijken te verdwijnen om dan plots hun hoofd weer boven water te steken. Dus het is telkens een verrassing. Wanneer je ze eigenlijk niet meer verwacht, steken ze plots hun kop boven de grond.

Er zijn verschillende vaste groenten die je kunt plaatsen.
De meest bekende zijn rabarber (of is dat nu een fruit?), en asperges. Die hoef je één keer in de grond te steken en daar ben je jaren zoet mee. Rabarber krijg je het beste cadeau van iemand wiens plant te groot geworden is en splitst. Aspergeplanten koop je best gewoon aan en plant je. Ongeveer drie jaar later heb je pas asperges, maar dan zit je wel meteen goed voor 20 jaar.

Ook aardbeien zijn min of meer vaste planten. Deze kun je ook altijd op hun plek laten staan, al zijn ze na 3 jaar over hun hoogtepunt heen.
Niet getreurd, aardbeienplanten maken de mooiste uitlopers die je jaar na jaar opnieuw in de grond kunt steken en waar nieuwe bloemetjes uitkomen.

Dat zijn zo ongeveer de bekendste. In mijn moestuin heb ik er nog een aantal andere staan. Ik hou wel van wat variatie, dus het stukje vaste groenten in de moestuin heeft niet echt een plan. Naast rabarber en aardbeien heb ik ook daslook staan. Heerlijk. Echt superlekker en nog té onbekend bij mensen.
Verder staat er ook nog zeekool. Die staat er al een jaar of twee en maakt uitlopers onder de grond waar ik ieder jaar iemand anders een plezier mee kan doen. Maar kijk vooral eens naar de moederplant. Zo schoon. Die doet het normaal goed in een wat zilte zandgrond, maar kijk. Blijkbaar verzorg ik hem goed.`

Wat ook geweldig is om te zetten als vaste groente is doorlevende venkel. Eigenlijk is elke venkel doorlevend, maar de meeste mensen oogsten hem eenmalig en that’s it. Laat hem daarna gerust staan en je zal zien dat hij opnieuw uitschieters maakt tot anderhalve meter hoog. Van die plant kun je dan de overheerlijk zaadjes en bloemetjes oogsten die proeven naar anijs.

En zo zijn er nog wel wat vaste groenten die ieder jaar terugkeren: Roomse kervel, artisjokken, aardpeer, Brave Hendrik, kardoen, zuring,… of wat dacht je van deze mooie pimpernel. De jonge, groene blaadjes smaken verfrissend naar komkommer. Om eerlijk te zijn dacht ik eerst dat het onkruid was, maar kijk!

Wil je dus graag een moestuin, maar het werken tot een minimum beperken, dan zijn vaste groenten voor jou een goede optie. Ik geef toe, niet alle soorten zijn even makkelijk te vinden.
Zelf ga ik altijd naar Sanguisorba. Daar hebben ze alles. En als ze het daar niet hebben, kunnen ze je vast vertellen waar je alles kunt vinden.

Veel moestuinplezier!

Share the joy
  • 4
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuinrabarbertuin

Robby Sallaets • 11 april 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work