Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

38

Zijn de ijsheiligen voorbij of voorbijgestreefd?

Al is Mamertus oud en grijs, hij houdt van vriezen en van ijs”

“Voor de nachtvorst zijt ge niet beschermd,
totdat Servatius zich over u ontfermt”

“Van nachtvorst ben je nimmer vrij, als Bonifaas nog niet is voorbij”

Mamertus van Vienne (11 mei), Pancratius van Rome (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). Dat net zij de IJsheiligen genoemd worden is puur toeval, ze vieren dan gewoon hun naamdag.

Vandaag zijn we 15 mei en zijn de ijsheiligen voorbij. Of zijn ze eigenlijk voorbijgestreefd?

De ijsheiligen zijn een begrip in de moestuin. Het zouden de laatste dagen zijn dat er nachtvorst kan optreden  Eens deze voorbij zijn, is het allemaal veilig en wel om alle planten buiten te planten. Deze volkswijsheid is eigenlijk op niets gebaseerd. Het is een handig vuistregeltje, maar geen exacte wetenschap. Dat zegt ook de beste weerman van het land Frank Deboosere: “Het is een wijsheid die mensen in onze regio’s doorheen de eeuwen zijn beginnen gebruiken. Een vuistregeltje voor landbouwers. Maar het is niet dat er na 15 mei geen polaire lucht meer ons land binnenkomt, dat gebeurt het hele jaar. Alleen staat de zon dan zo hoog dat er geen vrieskou meer optreedt.”
In een heel zeldzaam geval kan het nog eens vriezen aan de grond na 15 mei. De laatste keer dat dat in ons land het geval was, was in 1955. De gemiddelde datum sinds de metingen waarop de vorst stopt is 10 april.
Maar laat dat geen pleidooi zijn om nog sneller alles uit te planten. Moestuinieren is een mooie hobby waarvoor je geduld moet opbrengen. Wachten op de ijsheiligen hoort daarbij, al zijn ze voorbijgestreefd en eigenlijk overbodig in ons klimaat dat steeds opschuift.

En zo lijkt me dat het geval met veel soorten groenten die we planten. De plant-en zaaitijden zijn allemaal gebaseerd op wat ze eeuwen geleden ook al deden. Ik zie veel mensen rondom me die in een moestuin bezig zijn en zich bijna maniakaal focussen op de maanden die op alle plant- en zaaischema’s te vinden zijn. Misschien is het eens tijd voor een nieuwe kalender. Een kalender gebaseerd op het weer van de komende weken. En dat per regio. En per soort grond. Want sommige regio’s zijn frisser dan andere, sommige hebben zware grond, andere lichte grond die sneller opwarmt. Er zijn zoveel verschillen, dat er niet één ideaal moment is om een bepaalde groente te zaaien of uit te planten.
Bon, iets om over na te denken. Met de moestuinzaadpakketjes die ik verkoop, hoort bijvoorbeeld ook een maandelijkse nieuwsbrief. Hierdoor kan ik beter en sneller inspelen op veranderingen in het weer, plotse plagen,… Zo heb ik met zekerheid al een paar oogsten van klanten gered.

Het wordt in ieder geval mooi weer de komende dagen/weken. Laat je planten nog even afharden en plant ze dan maar met een gerust hart uit. Dat geldt vooral voor de planten die van een zuiders klimaat houden: tomaten, aubergines, paprika, courgette,…

Veel moestuinplezier!

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
edegemgardengardeninggroentenijsheiligenmoestuin

Robby Sallaets • 15 mei 2018

Comments

 1. Viagraonline 17 mei 2018 - 10:24

  Plano de Saude Cachorro …that could be the finish of this report. Here you?ll uncover some sites that we believe you?ll appreciate, just click the hyperlinks over…

 2. Wiki 17 mei 2018 - 13:34

  Hello ,

  I saw your tweet about animals and thought I will check your website. I like it!

  I love pets. I have two beautiful thai cats called Tammy(female) and Yommo(male). Yommo is 1 year older than Tommy. He acts like a bigger brother for her. :)
  I have even created an Instagram account for them ( https://www.instagram.com/tayo_home/ ) and probably soon they will have more followers than me (kinda funny).

  I wanted to subscribe to your newsletter, but I couldn’t find it. Do you have it?

  Keep up the good work on your blog.

  Regards
  Wiki

 3. Qq Online 10 augustus 2018 - 07:21

  Wow, incrеdible weblog structure! How lengthy have you bеen blogging for?
  you made blogging gⅼance easy. The entire look of your ᴡebsite
  is fantastic, as smartly as the content!

 4. rotulos 16 augustus 2018 - 03:16

  Very good blog.Really looking forward to read more. Awesome.

 5. Free auto approve list 8-9-2018 24 augustus 2018 - 15:28

  I’ve been having issues with my Windows hosting. It has set me back quite a bit while making the next list. This is the current list that I have. I should add another list in less than a week. I’ll let you all know when the next list is ready. Thank you for your patience.

 6. Paulina 28 augustus 2018 - 18:24

  The accident of finding this post has brngitehed my day

 7. video youtube terbaru 28 augustus 2018 - 20:38

  video youtube terbaru That is definitely truly interesting, That you are a relatively professional digg. I have got joined up with a person’s rss and sit up regarding seeking additional of one’s wonderful write-up. As well, We’ve discussed your web blog at my social support systems

 8. Melly 1 september 2018 - 16:48

  Yup, that shulod defo do the trick! http://afrwrwcsalz.com [url=http://bgzqob.com]bgzqob[/url] [link=http://cdvfzydozc.com]cdvfzydozc[/link]

 9. Tamber 3 september 2018 - 04:36

 10. Twiggy 3 september 2018 - 06:16

 11. Lyza 3 september 2018 - 14:38

 12. Buffee 3 september 2018 - 15:51

  insurance coverage http://myautoinsurancequotes.pw good quote

 13. Dillanger 3 september 2018 - 16:15

 14. Cherry 5 september 2018 - 01:56

 15. Janisa 6 september 2018 - 20:41

 16. Karsen 8 september 2018 - 01:45

Geef een reactie

Login with your Social ID