Groenten uit Edegem

Over groenten kweken, oogsten, koken en opeten.

2

Zijn de ijsheiligen voorbij of voorbijgestreefd?

Al is Mamertus oud en grijs, hij houdt van vriezen en van ijs”

“Voor de nachtvorst zijt ge niet beschermd,
totdat Servatius zich over u ontfermt”

“Van nachtvorst ben je nimmer vrij, als Bonifaas nog niet is voorbij”

Mamertus van Vienne (11 mei), Pancratius van Rome (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). Dat net zij de IJsheiligen genoemd worden is puur toeval, ze vieren dan gewoon hun naamdag.

Vandaag zijn we 15 mei en zijn de ijsheiligen voorbij. Of zijn ze eigenlijk voorbijgestreefd?

De ijsheiligen zijn een begrip in de moestuin. Het zouden de laatste dagen zijn dat er nachtvorst kan optreden  Eens deze voorbij zijn, is het allemaal veilig en wel om alle planten buiten te planten. Deze volkswijsheid is eigenlijk op niets gebaseerd. Het is een handig vuistregeltje, maar geen exacte wetenschap. Dat zegt ook de beste weerman van het land Frank Deboosere: “Het is een wijsheid die mensen in onze regio’s doorheen de eeuwen zijn beginnen gebruiken. Een vuistregeltje voor landbouwers. Maar het is niet dat er na 15 mei geen polaire lucht meer ons land binnenkomt, dat gebeurt het hele jaar. Alleen staat de zon dan zo hoog dat er geen vrieskou meer optreedt.”
In een heel zeldzaam geval kan het nog eens vriezen aan de grond na 15 mei. De laatste keer dat dat in ons land het geval was, was in 1955. De gemiddelde datum sinds de metingen waarop de vorst stopt is 10 april.
Maar laat dat geen pleidooi zijn om nog sneller alles uit te planten. Moestuinieren is een mooie hobby waarvoor je geduld moet opbrengen. Wachten op de ijsheiligen hoort daarbij, al zijn ze voorbijgestreefd en eigenlijk overbodig in ons klimaat dat steeds opschuift.

En zo lijkt me dat het geval met veel soorten groenten die we planten. De plant-en zaaitijden zijn allemaal gebaseerd op wat ze eeuwen geleden ook al deden. Ik zie veel mensen rondom me die in een moestuin bezig zijn en zich bijna maniakaal focussen op de maanden die op alle plant- en zaaischema’s te vinden zijn. Misschien is het eens tijd voor een nieuwe kalender. Een kalender gebaseerd op het weer van de komende weken. En dat per regio. En per soort grond. Want sommige regio’s zijn frisser dan andere, sommige hebben zware grond, andere lichte grond die sneller opwarmt. Er zijn zoveel verschillen, dat er niet één ideaal moment is om een bepaalde groente te zaaien of uit te planten.
Bon, iets om over na te denken. Met de moestuinzaadpakketjes die ik verkoop, hoort bijvoorbeeld ook een maandelijkse nieuwsbrief. Hierdoor kan ik beter en sneller inspelen op veranderingen in het weer, plotse plagen,… Zo heb ik met zekerheid al een paar oogsten van klanten gered.

Het wordt in ieder geval mooi weer de komende dagen/weken. Laat je planten nog even afharden en plant ze dan maar met een gerust hart uit. Dat geldt vooral voor de planten die van een zuiders klimaat houden: tomaten, aubergines, paprika, courgette,…

Veel moestuinplezier!

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
edegemgardengardeninggroentenijsheiligenmoestuin

Robby Sallaets • 15 mei 2018

Comments

 1. Wiki 17 mei 2018 - 13:34 Reply

  Hello ,

  I saw your tweet about animals and thought I will check your website. I like it!

  I love pets. I have two beautiful thai cats called Tammy(female) and Yommo(male). Yommo is 1 year older than Tommy. He acts like a bigger brother for her. :)
  I have even created an Instagram account for them ( https://www.instagram.com/tayo_home/ ) and probably soon they will have more followers than me (kinda funny).

  I wanted to subscribe to your newsletter, but I couldn’t find it. Do you have it?

  Keep up the good work on your blog.

  Regards
  Wiki

 2. Viagraonline 17 mei 2018 - 10:24 Reply

  Plano de Saude Cachorro …that could be the finish of this report. Here you?ll uncover some sites that we believe you?ll appreciate, just click the hyperlinks over…

Geef een reactie

Login with your Social ID

Your email address will not be published / Required fields are marked *