Groenten uit Edegem

Food journalist die graag van het leven proeft.

0

Wat kun je zaaien in maart?

Maart is een geweldige maand in de moestuin. De dagen worden langer, we krijgen meer licht en (als alles goed gaat) wordt het ook wat minder koud en warmt de grond sneller op.
Stilaan de ideale condities dus om in gang te schieten.
Wat kun je nu zoal doen? Of toch tenminste wanneer de grond niet meer bevroren is.

TO DO
– Heb je nog mulch op je bedden liggen? Haal dat er dan af zodat de grond kan opwarmen.
– Begin met een schone lei en maak alles onkruidvrij.
– Had je al vaste kruiden staan? Dan kun je die nu vermeerderen door die te scheuren.
– Nog geen compost aangebracht? Dan is het nu de ideale moment.

Wat je zeker nog niet mag doen is heel je grond gaan omspitten of met een woelvork los gaan steken. Tenzij je uiteraartd van plan bent om er iets te planten. In je bodem krioelt het van het leven in winterslaapmodus. En het is nog net te vroeg om ze wakker te maken.

TO ZAAIEN
Binnen kun je al heel wat (voor)zaaien. Meestal ben ik hier iets te ijverig mee zodat na een dikke maand één slaapkamer eruit ziet als een jungle. Maar hey, jungles zijn plezant en in dit geval ook lekker.
De aardappelen liggen alvast voor te kiemen in de kelder. Paprika’s, boerenkool, lente-ui en een mengeling van verschillende slasoorten zijn al gezaaid. Net zoals de reukerwtjes. Die moet je echt nu zaaien, anders ga je nooit genoeg bloemen krijgen binnen enkele maanden.

Wat kun je nu nog binnen voorzaaien?
andijvie, artisjok, aubergine, (knol)selderij, koolrabi, munt, peper, peterselie, serrekomkommer, tomaat, bloemkool, broccoli, ui,…

Binnen is er echt al heel veel mogelijk. Elk jaar zie ik ook veel mensen hun erwten binnen voorzaaien of achter glas in de serre. Ik heb dat zelf ook enkele jaren gedaan en ben ermee gestopt. Voorzaaien doe je vooral omdat iets veel tijd nodig heeft om uit te groeien tot een volwaardige groente, of omdat je een voorsprong wilt nemen in het seizoen.

Bij een erwt is dit niet nodig. Die kunnen best tegen wat koude en door ze voor te zaaien win je misschien enkele dagen, maar verlies je vooral veel potgrond en ruimte op de vensterbank.
Dit in tegenstelling tot de familie reukerwten die wel degelijk de extra voorsprong en tijd goed kunnen gebruiken om extra bloemen te geven een paar maanden later.

Buiten kun je ook stilaan beginnen in de opgewarmde grond. Doe dit wel met een half oog op het weerbericht. Een vortex gaat je moestuin niet verwoesten, maar gaat er wel voor zorgen dat de extra inspanning om nu al te zaaien in de moestuin voor niets is geweest.

Wat kun je nu al buiten zaaien?
Sla, snijbiet, spinazie, peultjes, tuinbonen bieslook, bietjes, erwten, kervel, lente-ui, melde, mosterdblad, pastinaak, raap, raapsteeltjes, radijs, rucola, ui, wortel en zuring.

Wat kun je nu al buiten planten?
Aardbeien, aardperen, bloemkool, erwten, knoflook (als je dit in oktober-november al niet hebt gedaan), peterselie, prei, sjalot,en sla.

Zoals je ziet, er is best al wel wat te zaaien deze maand. Binnen of buiten.
Is het je eerste keer dat je voor een moestuin gaat? Begin dan op het gemak. Krijg je de smaak toch te pakken dan kun je in april een stapje verder gaan.
Radijzen, sla, erwten, spinaize, wortel,… allemaal makkelijke groenten om mee te starten.
Hier is alvast een overzicht van mijn vensterbank. Volgende maand krijg je een update en zul je meteen zien dat deze bakjes grond een jungle zijn geworden.

Veel plezier deze maand!

Share the joy
  • 36
  •  
  •  
  •  
edegemgardengardeninggroentenmoestuintuinzaadzaaienzaden

Robby Sallaets • 28 februari 2018

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work